6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem felaketinin ardından Roche Türkiye, ilgili kurum ve kuruluşlarla güç birliği yaparak bölge halkının kesintisiz sağlık hizmetine erişebilmesine ve toplumsal yaraların sarılmasına yönelik çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda Adıyaman’da ağır hasarlı bir Aile Sağlığı Merkezi’nin yeniden inşa edilmesi, Kızılay işbirliği ile depremden etkilenen iki ilde kurulacak konteynerlerde sağlık hizmetleri sunulması, Malatya’da prefabrik klinik araştırmalar ünitesi kurulması ve Türk Eğitim Derneği işbirliği ile depremden etkilenen bölgelerdeki 200 öğrenciye 8 yıl boyunca akademik, psikolojik, ayni ve sosyal destek ile eğitim desteği sağlanmasına yönelik projeler başlatıldı.
Adıyaman’da Aile Sağlığı Merkezi inşaatı başladı
Roche’un koşulsuz desteği, Adıyaman Valiliği ve Adıyaman İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle Adıyaman’da inşaatına başlanan merkez, aşılama, bebek/çocuk izlem, gebe izlem hizmetlerini sunmasının yanı sıra basit cerrahi işlemleri de yapabilecek kapasiteye sahip olacak. Kişilerin yaş, cinsiyet ve hastalık gruplarına yönelik izlem ve taramalarının (kanser, kronik hastalıklar, gebe, lohusa, yenidoğan, bebek, çocuk sağlığı, genç, erişkin, yaşlı sağlığı vb.) gerçekleştirileceği merkezin, toplum sağlığının geliştirilmesinde sürdürülebilir katkılar sunması hedefleniyor.
Acil sağlık hizmetleri iki ilde kurulan sağlık konteynerleri ile sağlanacak
Depremden etkilenen iki ilde Kızılay işbirliği ve Roche’un koşulsuz katkısıyla sağlık hizmetlerinin sunulabileceği donanımlı 6 adet sağlık konteyneri kuruluyor. Poliklinik hizmeti verebilecek donanıma sahip bu konteynerlerde, eczane, radyolojik görüntüleme ve laboratuvar faaliyetleri yer alıyor.
Deprem bölgesinde klinik araştırmalar kesintisiz devam edecek
Roche, Malatya’da İnönü Üniversitesi işbirliği ile klinik araştırmalar kapsamında hastaların tedavilerinin kesintisiz bir şekilde devam edebilmesi için hastane bünyesinde prefabrik klinik araştırmalar ünitesi kurmak üzere çalışmalarına başladı. Hastaların yatış yapabileceği müşahede odaları, tedavilerini almaları için hazırlanmış infüzyon ve kan alım odaları, sağlık personeli ile saha koordinatörlerinin çalışabileceği alanları içeren prefabrik ünite aynı zamanda tüm araştırma ürünlerinin ve klinik araştırma belgelerinin güvenli bir şekilde muhafaza edilebileceği özelliklere sahip olmasıyla, klinik araştırmalara katılan tüm hastaların veri bütünlüğünün korunmasını ve tedavi süreçlerine aralıksız devam etmelerini sağlayacak şekilde planlandı.
Depremzede öğrenciler için burs sağlanıyor
Sağlık alanında sunduğu katkıların yanı sıra Roche, toplumsal yükü hafifletmek adına Türk Eğitim Derneği (TED) burs programıyla depremzede öğrencilerin eğitimine destek oluyor. TED tarafından başlatılan ve Millî Eğitim Bakanlığı işbirliği ile hayata geçirilen “Deprem Geleceğimizi Yıkmasın” burs programıyla, depremde ebeveynlerini kaybetmiş okul öncesi, ilköğretim ve ortaokul düzeyindeki çocukların eğitimlerine kesintisiz devam etmesi amaçlanıyor. Roche, bu burs programı ile 200 öğrenciye 8 yıl boyunca eğitim desteğinin yanı sıra akademik, psikolojik, ayni ve sosyal destek sağlıyor.
M-TR-00003367