Dolandırıcılar becerikli, kararlı ve siber suç hizmetlerine hazır erişime sahip olduklarından dolandırıcılık kampanyalarını nispeten ucuza, büyük ölçekte ve az çabayla yürütebilmektedirler. Bu çabaların ana kanalları arasında kimlik avı e-postaları, metinler ve sosyal medya mesajları, kötü niyetli reklamlar (genellikle sosyal medyada) ve pazar yeri listeleri yer almaktadır. Listedekilere dikkat etmek gerekiyor: Hediye kartları, sahte web siteleri, gerçek olamayacak kadar iyi fırsatlar, sahte yeni yıl e-kartları, telefon/vishing dolandırıcılığı, sahte kargo, yeni yıl sezonu ödül çekilişleri, sahte hayır kurumları, sahte dönemsel işler, tatil/seyahat dolandırıcılığı risklerine karşı dikkatli olmak önemli.
Dolandırıcılar kampanyalarından para kazanmaya devam ettikleri sürece, denenmiş ve test edilmiş aynı taktikleri tekrarlayacaklardır. Neyse ki bu, en iyi uygulama tavsiyelerinin de hala geçerli olduğu anlamına geliyor. Kişisel ve finansal bilgilerinizi risklerden uzak tutmak için yapılacaklardan bazıları: Güçlü, benzersiz parolalar kullanın ve tüm çevrimiçi hesaplarda çok faktörlü kimlik doğrulamayı (MFA) veya geçiş anahtarlarını açın, gerçek olamayacak kadar iyi görünen teklifler de dahil olmak üzere, internette okuduğunuz her şeye şüpheyle yaklaşın, istenmeyen bir mesaj veya telefon görüşmesi yoluyla iletişime geçildikten sonra kişisel veya finansal bilgilerinizi asla vermeyin, “HTTPS” ile başlayan veya kilitlenmiş asma kilit gösteren güvenli web sitelerini kullanın, kötü niyetli istismarlara karşı yazılımınızı ve işletim sisteminizi mümkün olduğunca güvende tutmak için düzenli olarak güncelleyin, tüm cihazlara güvenilir bir sağlayıcıdan anti-malware yükleyin, banka havalesi veya anında nakit uygulaması ile ödeme yapmayın. Ekstra koruma için mümkünse kredi kartınızı kullanın, seyahat rezervasyonları için teklifin ABTA veya ATOL kapsamında olduğundan emin olun, sahte olduğunu gösterebilecek yazım ve dil bilgisi hataları için web sitesi ve e-posta gönderen URL’lerinin yanı sıra içeriği de iki kez kontrol edin, teslimat bildirimlerini doğrudan lojistik firmasıyla iki kez kontrol edin ancak mesaj veya e-postadaki ayrıntılarla iletişime geçmeyin.
Dolandırıldığınızı düşünürseniz etkiyi en aza indirmek için atabileceğiniz birkaç adım ise şunlar olmalı: Dolandırıcılığı yaşadığınız ülkedeki yetkili birimlere derhal bildirin. Bankanızla iletişime geçin ve uygunsa kartlarınızı dondurun, yenilerini talep edin. Dolandırıcı ile iletişimi kesin ve açıklama yapmaya çalışmayın. Ele geçirilmiş olabilecek tüm parolaları değiştirin, gerekli olması durumunda dolandırıcılığa ilişkin kanıt toplayın. Üretken yapay zekâ daha yaygın hale geldikçe mükemmel yazım kuralları ile daha ikna edici dolandırıcılıklar siber suç topluluğu arasında giderek daha fazla yaygınlaşacaktır. Bu yeni yılda kendinize daha fazla dikkat edin.